Følg brønnbåtene i Fiskehelse

Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørkan/Wikimedia Commons.
Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørkan/Wikimedia Commons.
- Et viktig verktøy for å hindre spredning av fiskesykdommer.
Det er mer enn 3 år siden artikkelen ble oppdatert

Tjenesten Fiskehelse er nå i desember oppdatert med ukentlige brønnbåtspor og lokale PD-soner.

Lettere å forhindre smitte

Brønnbåtspor er nå klikkbare med pil for retninger og tidsstempler (hver time). Dette gjelder uke for uke tilbake til 2012, og gjelder ca. 70 skip som er registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) som brønnfartøy i akvakultur.

- For oppdretterne blir dette et viktig verktøy for å hindre spredning av fiskesykdommer, og vi i Mattilsynet kan bruke det i sporing av sykdomsutbrudd på oppdrettsanlegg, sier direktør for avdeling fisk og sjømat, Elisabeth Wilmann i en pressemelding.

Hun påpeker at det nå blir mye enklere å planlegge ruter for brønnbåtene slik at de tar hensyn til lokaliteter med sykdom og sykdomssoner. 

Inne i kartløsningen slår du på brønnbåtspor nede til venstre, under «Innstillinger». Vi viser også liste over brønnbåter som har vært ved valgt lokalitet i uken (dvs vært nærmere enn 400 meter fra anlegg og holdt under 1 knop), og en liste over lokaliteter som valgt brønnbåt har vært ved i uken (også vært nærmere enn 400 meter fra anlegg og holdt under 1 knop).

PD-soner

Etter hvert som de kommer skal Fiskehelse vise nye forskrifter i løsningen. Bekjempelses- og observasjonssoner for ILA har lenge vært en del av tjenesten og nå kan du også se både lokale og nasjonale PD-soner.

Skjermdump BarentsWatch.

Skjermdump BarentsWatch.

De nasjonale sone-grensene vises som tykke klikkbare streker i kartet. De lokale sonene vises på samme måte som ILA-soner. De følger uke-visning og er klikkbare. I tillegg vises det også per lokalitet om de er i soner (både ILA og PD). Dette vises i høyre kolonne når du velger en lokalitet.

For å se PD-soner må du slå på funksjonen under «Innstillinger».