Rekordsmelting i Arktis

Fridtjovbreen på Spitsbergen. Foto: Ketil Isaksen, met.no
Fridtjovbreen på Spitsbergen. Foto: Ketil Isaksen, met.no

Ved inngangen til november var 2012 globalt det 9. varmeste året i rekken.

Det er mer enn 3 år siden artikkelen ble oppdatert

Årets isutbredelse i Arktis er den minste noensinne, og mengden is var også den laveste. Globalt var alle årene fra 2001 til 2011 blant de varmeste som noen gang har vært målt.

Det er World Meteorological Organisation (WMO) som forteller dette i sin årlige globale klimastatus. Den ble publisert onsdag i forbindelse med den internasjonale klimakonferansen i Doha, Qatar.

Den alarmerende farten som isen smelter dette året, setter søkelys på endringene som holder på å skje i jordens hav og biosfære. Klimaendringer skjer foran øynene våre og de vil fortsette å gjøre dette som et resultat av konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren.

Isutbredelsen i Arktis nådde sitt minimum den 16. september i år, med 3.41 millioner kvadratkilometer. Dette var 18 prosent mindre enn den forrige minimumsrekorden fra 18. september 2007. Minimumsverdien i 2012 var 49 prosent under bunngjennomsnittet for perioden 1979 - 2000.

Klimastatusen for perioden januar-oktober bygger på innrapporterte data fra hele verden. På bakgrunnen av dette ser man at den globale temperaturen nå ligger 0.45 grader over temperaturnormalen fra 1961 til 1990. Dette gjør 2012 til det 9. varmeste året i rekken.