Hvordan bruke Bølgevarsel

I tillegg til å få varsel 60 timer frem i tid, kan du tegne og lagre egne ruter i tjenesten.

Slik ser Bølgevarsel ut når du åpner tjenesten (i desktop). Kartlagene, som man kan skru av og på, ligger til venstre i bildet, og bølgevarsel-panelet ligger til høyre. Når man tegner egne ruter, eller klikker på en farled i kartet, vil bølgevarselet for den aktuelle strekningen vises i dette panelet.

Slik tegner du egne ruter  

For å kunne tegne egne ruter, og få bølgevarsel for strekningen du lager, må du trykke på den blå knappen som heter «Ruteplanlegger». Den finner du øverst i panelet til høyre i kartet (rød pil i bildet viser hvor knappen er plassert). Samme gjelder for mobil.

Når du trykker på «ruteplanlegger-knappen», vil et tegneverktøy komme opp i kartet. For å kunne lage en rute må du velge et punkt å starte med. Klikk og dra tegneverktøyet til ønsket startpunkt, eller zoom deg inn og klikk direkte i kartet der du ønsker at ruten skal starte. Dersom du ønsker å starte ruten fra posisjonen du er i nå, kan du trykke på knappen som heter «Din posisjon», som du finner i samme panel som «ruteplanlegger» knappen (to knapper under den blå knappen).

En gyldig rute må bestå av minst to punkter. Etter at du har valgt startpunktet for ruten, må du velge et nytt punkt. Hold inn tegnemarkøren med musepekeren, flytt den til posisjonen i kartet der du ønsker at neste punkt skal være, og slipp. Når man holder inn tegnemarkøren med musepekeren, og beveger musepekeren rundt i kartet, vil en rosa strek følge bevegelsene (se bilde). Dette er for at man skal kunne se hvor man tegner. 

Når du har funnet ut hvor du ønsker at punkt nummer to skal være, må du bekrefte punktet. Det gjør du ved å trykke «velg punkt» (blå knapp midt i kartet). Den rosa streken blir nå svart. Skal du fortsette å tegne fra dette punktet, vil den rosa streken komme på ny. For hver gang man bekrefter et nytt punkt endrer streken farge fra rosa til svart.

Dersom du ønsker å se bølgevarselet for ruta du nå har tegnet, trykk på «vis varsel» (blå knapp midt i kartet). Hvis du angrer på punktet du har valgt, for eksempel fordi du har markert feil sted i kartet, og dermed ønsker å velge punktet på nytt, trykk «fjern punkt» (rød knapp midt i kartet). Dersom du ønsker å lage flere punkter i ruta, gjentar du prosessen med å holde inn markøren, dra til posisjonen du ønsker som nytt punkt, slipp og trykk «velg punkt». Du kan gjenta prosessen så mange ganger du vil.

Når du trykker på «vis varsel», vil bølgevarselet for egen rute komme opp i et panel på høyre side i bildet (under overskriften «Egen rute»). Her vil du kunne lese av forventet bølgehøyde langs farleden (signifikant og maks), bølgeperiode langs farleden og vind langs farleden. Du kan også lese av vindvarselet (vindstyrke og vindretning) for strekningen ved å holde musepekeren over ulike punkter langs strekningen (fungerer kun på desktop).

På mobil


For å se bølgevarselet for ruta du har tegnet, dra opp panelet nederst i bildet. Bølgevarselet åpnes, og legger seg over kartet. Scroll for å se all informasjon. For å lukke bølgevarselet og komme tilbake til kartet, dra panelet ned.

Hvis det er forventet uvær langs farleden du har tegnet, vil et uværvarsel komme opp i panelet (gul boks). For å kunne se hvor på strekningen uværet treffer, skru på kartlaget «Uvær» (dersom dette ikke er skrudd på fra før). Knappen for dette finnes i samme panel.

Lagre egne ruter

For å lagre ruta du har tegnet, trykk på knappen «favoritt» i panelet (ligger rett under overskriften «Egen rute»). Navngi ruta og trykk lagre. Ønsker du å fjerne ruta fra favoritter etter å ha lagret den, trykk «fjern favoritt». Pass på at du ikke krysser vekk panelet med bølgevarselet for ruta du har tegnet før du har lagret ruta. Hvis du krysser vekk panelet uten å ha lagret ruta, vil ruta bli borte i kartet, og du må tegne ruta på nytt.

Finn lagrede ruter

Oversikten over lagrede ruter finner du i panelet på høyre side under overskriften «Mine favoritter» på startsiden. Oversikten over rutene du har lagra vil ikke bli borte selv om du går ut av tjenesten.

Se pre-definerte ruter (GPX, RTX og Olex) i kartet


En annen måte å tegne ruter på er å laste opp en pre-definert rute i et av formatene GPX, RTX eller Olex. Start med å trykke på tegneverktøy-symbolet (blå knapp i panelet i kartet). En hvit tekstboks vil komme opp nederst i kartet. Trykk på «Velg fil eller dra den hit (GPX, RTZ eller Olex)». Finn frem filen (den pre-definert ruten) der du har den lagret, og trykk åpne.

Når du har lastet opp valgt fil, trykker du last inn rute. På grunn av mulige store datamengder, kan det ta litt tid før farledsvarselet laster opp.

Den pre-definerte ruta vil nå vises i kartet. Her vil du kunne se total lengde på tur, avstand mellom hvert av punktene i ruta og totalavstand fra startpunkt til sluttpunkt, klokkeslett for forventet ankomst på hvert enkelt punkt og klokkeslett for forventet ankomst på siste punkt. Trykk «vis varsel» for å få opp bølgevarsel-informasjon om ruta.

Bølgevarsel-informasjon om egen rute vil nå komme opp på høyre side i kartet (under overskriften «Egen rute»). Her vil du kunne se forventet bølgehøyde langs farleden, bølgeperiode langs farleden og vind langs farleden. For å lagre ruta som en favoritt, trykk på knappen «favoritt» (ligger rett under overskriften). Trykker du her vil du kunne sette eget navn på ruta.