En hund etter polare lavtrykk

Andre uka i mars er været stabilt og temperaturene er på vei oppover i Finnmark, men polare lavtrykk kan snu opp ned på værsituasjonen. Foto: Trond Ørslien/Finnmarksløpet.
Andre uka i mars er været stabilt og temperaturene er på vei oppover i Finnmark, men polare lavtrykk kan snu opp ned på værsituasjonen. Foto: Trond Ørslien/Finnmarksløpet.

For noen har det vært ekstra viktig å følge med på værvarslene på BarentsWatch den siste uken.

For statsmeteorolog Gunnar Noer og de andre ved Vervarslinga for Nord-Norge har det vært stor pågang etter at polare lavtrykk har truffet de nordlige kystområdene flere ganger siden mandag 4. mars.

- Jeg fikk telefon fra en av de som koordinerer Finnmarksløpet, han satt i Vadsø og ga støtte til de ute i løypa. De hadde fulgt med på værvarslene på BarentsWatch hele uka. Han syntes varslene var informative, og var veldig godt fornøyd.

Noer er ikke helt sikker på om faren er helt over, men presiserer at det nå er det så lite vind at det neppe vil komme noen oppdateringer.

- Fredag venter vi omslag til sørlig. Da er det definitivt over for denne gang.

Det er når kald luft fra Arktis blåser sørover det mye varmere Barentshavet at polare lavtrykk dannes. Polare lavtrykk er intense og kortvarige, men kan få fatale konsekvenser og gjøre store skader. Det er allikevel ikke et ekstremvær hvor man sender ut ekstremvarsel.

Disse små, veldig kraftige lavtrykkene kan dukke opp som troll av eske, og få store konsekvenser for deltakerne i Finnmarksløpet. Nesten 140 spann og 1350 hunder deltar i styrkeprøven på Europas tak, skriver NordNorsk Reiseliv.

Tidligere har ikke værmodellene til meteorologene klart å forutsi disse før de blir oppdaget på satellittbildene. Et hundespann kan starte opp etter en obligatoriske hvilepause i fint vær med blå himmel og sol, og så stå fast en heftig snøstorm noen timer senere.

Løpet starter i Alta, krysser Finnmark til Kirkenes og ender i Alta igjen. Dette er Europas lengste og verdens nordligste hundeløp.