Havforskningsinstituttet (IMR)

Artikler skrevet i samarbeid med Havforskningsinstituttet (IMR)

Kunnskapsbasert havforvaltning

En ny versjon av kartløsningen Arealverktøy er nå på plass. Tjenesten gjør det enklere for norske myndigheter å få en oversikt over næringsaktivitet, miljøverdier og reguleringer i våre tre havområder.

Sist endret: 17. november 2017

Tiltak mot marint plastsøppel

– Det breie frivillige engasjementet for å rydde og førebygge forsøpling er viktig, seier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Sist endret: 18. oktober 2017

Ønsker bedre kontroll på turistfiske

Havfisketurisme er i vekst, men i dag vet vi ikke hvor mye fisk turistene tar med seg ut av landet. Fra neste år trer et nytt regelverk i kraft som vil føre til mer kontroll og oversikt.

Sist endret: 13. oktober 2017

Framande artar

Når ein framand art etablerer seg i norske farvatn, er han så godt som umogleg å bli kvitt.

Sist endret: 03. juli 2017

Arter på vandring

Vandringen av fiskearter nordover på grunn av klimaforandringer skjer fire ganger så raskt som det FNs klimapanel anslår. Den altetende torsken er klimavinner og utkonkurrerer arktiske arter. 

Sist endret: 13. juni 2017

Mest plast på havbotnen

Det viktigaste tiltaket for å redusere marin plastforureining, er å hindre at ny plast hamnar i havet.

Sist endret: 07. april 2017

Plast truer livet i havet

Gåsenebbkvalen som vart funnen utanfor Sotra med magen full av plast, opna mange auge for problemet med plast i havet.

Sist endret: 24. februar 2017

Lakselus

Sammen med fiskesykdommer er lakselus en av de størst utfordringene for fiskehelsen i norsk oppdrettsnæring.

Sist endret: 07. juli 2016

Risikovurdering av norsk fiskeoppdrett

Fiskeridirektoratet trenger kunnskap for å forvalte norsk fiskeoppdrett. Fakta får de fra Havforskningsinstituttet. Behovet for mer kunnskap er fortsatt stort.

Sist endret: 10. juni 2016

Fiskeoppdrettsnæring i vekst

Fiskeoppdrett er en næring i rask vekst. De største miljøkonsekvensene av oppdrett er rømming av laks og lakselus.

Sist endret: 12. mai 2016